nieuws

Snel verkeersmaatregelen nodig voor de otter in Overijssel

22 verkeersknelpunten voor otters moeten zo snel mogelijk worden aangepakt. Dat zeggen onderzoekers van Alterra in Wageningen.
De meeste knelpunten liggen in Overijssel en Friesland. De knelpunten zijn een serieuze bedreiging voor het voortbestaan van de otter. Alterra deed het onderzoek in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.
Het grootste otterknelpunt van Overijssel is de Blauwehandseweg tussen Zwartsluis en Giethoorn.  De afgelopen jaren kwamen hier 10 otters om het leven. Langs de weg zijn wel rasters geplaatst, maar er ontbreken ook stukken en daar gaat het juist vaak mis.
De onderzoekers van Alterra adviseren om vanaf de Belterwijde tot de sluis in ieder geval aan beide kanten van de weg rasters te plaatsen. Een alternatief kan ook zijn om geluidsribbels op de weg aan te brengen. Op die manier worden automobilisten gedwongen langzamer te rijden en worden otters gewaarschuwd dat er een auto passeert.

Otter kan opnieuw uitsterven

De otter werd 12 jaar geleden uitgezet in de Kop van Overijssel omdat het dier in 1988 in Nederland uitstierf. Belangrijke oorzaak van het uitsterven was toen ook het verkeer. Het vermoeden is dat er op dit moment zo'n 100 otters in Nederland leven.
33 otters zijn de afgelopen jaren om het leven gekomen in het verkeer. Volgens Addy de Jongh van stichting Otterstation Nederland zijn dat relatief zoveel dieren dat uitsterven opnieuw mogelijk is. Samen met de stichting Das en Boom is een rechtszaak aangespannen om de overheid te dwingen maatregelen te nemen.

Rijk is primair verantwoordelijk

De provincie Overijssel laat in een reactie weten dat het beschermen van de otter primair een taak van het Rijk is. "Dat neemt niet weg dat we de otter absoluut niet kwijt willen", zegt natuurgedeputeerde Hester Maij. Er worden daarom toch maatregelen genomen om het leefgebied van de otter veiliger te maken. Zo wordt tussen de natuurgebieden Wieden en de Weerribben een faunapassage aangelegd. In de Blauwehandseweg zijn plannen om vier extra ottertunnels te maken. Moet er toch meer gedaan worden, dan zal het Rijk met extra geld over de brug moet komen", aldus Hester Maij.

Boeren Burgers Buitenlui

In het radioprogramma Boeren Burgers Buitenlui vandaag uitgebreid aandacht voor de otterknelpunten in Overijssel en buiten de provincie.
Bekijk de video in HD op YouTube.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.