nieuws

Rabobank eiste miljoenen te veel van failliet Oad uit Holten

vlag van Oad
vlag van Oad
De Rabobank heeft in de maanden voor het faillissement van Oad miljoenen te veel aan bankgaranties opgeëist. De curatoren onderzoeken nu of dat van invloed is geweest op het faillissement van de reisorganisatie.
Dat opvallende feit blijkt uit een nieuw faillissementsverslag. De Rabobank had nog ruim elf miljoen euro tegoed maar heeft voor miljoenen meer aan zekerheden geëist. Daardoor had een groot aantal - van de meer dan 10.000 - andere schuldeisers het nakijken. De curatoren houden er zelfs rekening mee dat het handelen van de bank een oorzaak is geweest voor het faillissement in 2013 van Oad uit Holten.

"Onderzoek is bijzonder."

Curatoren Stekelenburg en Meulenberg hebben inmiddels een advocatenkantoor ingeschakeld om te onderzoeken of de bank te ver is gegaan. Het is bekend dat de Oad vlak voor het faillissement niet meer aan extra financiering kon komen. De Rabobank was tot 2013 de huisbankier van het bedrijf maar weigerde nog langer geld uit te lenen. Nieuwe financiers eisen standaard een onderpand maar daar moet dan nog geen vordering van een bank op liggen.
Het is volgens de Zwolse curator Reinier Quint "bijzonder" dat de curatoren van Oad onderzoek laten doen naar het handelen van een bank. "Het is niet vreemd dat een bank teveel zekerheden op eist omdat je vaak simpelweg niet weet wat zo'n onderpand precies waard is." Of de Rabobank iets verkeerd heeft gedaan hangt er volgens Quint vanaf "of ze dat hebben gedaan om zichzelf in te dekken of omdat het is gedaan in het belang van het bedrijf."
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.