nieuws

Het Oversticht helpt bij zoeken naar nieuwe bestemming lege kerken

Mariabeeld
Mariabeeld
Het Oversticht gaat drie kerkbesturen ondersteunen bij de zoektocht naar een nieuwe functie voor een kerkgebouw dat overbodig is geworden. 'De kerk als blijvend baken in buurt of dorp' heet het project dat tot het einde van volgend jaar loopt.
Door een teruglopend aantal kerkleden, dalende inkomsten, hoge exploitatiekosten en fusie bij kerkgenootschappen worden sommige kerkgebouwen overbodig. De gebouwen een nieuwe bestemming geven of verkopen is lang niet altijd makkelijk. Het Oversticht, een stichting die zich inzet voor behoud van cultureel erfgoed, biedt de helpende hand.

Meer dan een verzameling stenen

Drie kerkbesturen uit Overijssel kunnen samen met de buurt of dorp werken aan een plan voor een nieuwe bestemming van een kerkgebouw. Want over een ding zijn veel mensen het eens: een kerkgebouw is meer dan een verzameling stenen, door de jaren heen is een kerk altijd het middelpunt van de buurt of een dorp geweest. Maar de tijden zijn veranderd.
Eerder was Het Oversticht betrokken bij een project waarin gemeenten gingen helpen bij het tot stand brengen van contact tussen kerkgenootschappen en eventuele huurders of kopers.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.