nieuws

PVV en christelijke partijen nemen van afstand van Turks protest in Almelo

Turks protest in Almelo
Turks protest in Almelo
PVV, CDA, SGP en ChristenUnie willen dat de provincie afstand neemt van de protestbijeenkomst van Turken in Almelo.
Op 1 juni kwamen duizenden Turken bij elkaar in Almelo om te demonstreren tegen het Armeense genocidemonument, dat eind april bij de Armeense kerk is onthuld. De Turken wilden met het protest de Almelose politiek oproepen de naam van het monument, en vooral het woord genocide, te verbieden. Turkije ontkent dat er in 1915 sprake is geweest van genocide. De Armeense gemeenschap staat daar lijnrecht tegenover en vindt dat honderdduizenden landgenoten zijn gedeporteerd en vermoord door de Turken.
De vier fracties in Provinciale Staten willen dat de Armeense genocide wordt erkend, net als gebeurd is in de Tweede Kamer. Verder willen de partijen een signaal afgeven aan de Armeense gemeenschap dat zij recht heeft op een waardige gedenkplek.
PVV-fractievoorzitter Edgar Mulder: "We willen in Nederland en Overijssel geen minderheden die vrijheid en tolerantie uitsluitend voor zichzelf claimen, maar anderen een waardige gedenkplek misgunnen." Later op de dag steunden ook enkele VVD'ers het voorstel en daarmee was er een meerderheid en werd het voorstel woensdagavond aangenomen.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.