Kampen gaat IJsselkogge exposeren

De IJsselkogge in Kampen wordt tentoongesteld aan de rand van de binnenstad. Dat heeft de gemeenteraad van Kampen vanavond besloten.

Lange tijd was de gemeenteraad van Kampen verdeeld over deze kwestie. Vanavond koos een ruime meerderheid van de raad voor het plan om de IJsselkogge te exposeren. De ChristenUnie, tijdens de vorige vergadering nog tegen het plan, stemde na de verbeterde financiële situatie nu wel voor het plan. Alleen de SGP-fractie bleef, ook na de recente ontwikkelingen, tegen de plannen.

Rijkswaterstaat vond het middeleeuwse scheepswrak uit de 14e of 15e eeuw twee jaar geleden tijdens werkzaamheden in de IJssel. Die rivier moet uitgebaggerd worden. Dat is ook de reden dat de IJsselkogge in 2015 wordt gelicht. Rijkswaterstaat wilde van de gemeente weten waar het wrak naartoe moet. Omdat Kampen daar in eerste niet uitkwam, had het ook al andere partijen benaderd.

De gemeenteraad stemde er vanavond mee in om de Kogge in een vitrine aan de rand van de binnenstad van Kampen te plaatsen. Voor het realiseren van deze expositieplek is er vijf ton door de gemeente beschikbaar gesteld.

De provincie draagt 250.000 euro bij om het oude wrak tentoon te kunnen stellen en de nieuwe Stichting Vrienden van het Koggekwartier wil ook extra financiële zekerheid bieden.

Meer over dit onderwerp:
IJsselkogge Kampen expositie IJsseldelta Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren