nieuws

Directeur Vivochem Almelo: geschrokken maar door goed handelen geen gevaar

Vivochem Almelo ontruimd vanwege gebarsten vat met waterstofperoxide
Vivochem Almelo ontruimd vanwege gebarsten vat met waterstofperoxide
Hij had het in zijn 25 jaar bij Vivochem nog niet eerder meegemaakt. Maar vanavond werd het bedrijf van directeur IJzer ontruimd nadat een vat waterstofperoxide barstte. Het liep uiteindelijk met een sisser af. "Een vervelend incident maar de medewerkers hebben perfect gehandeld," zegt directeur IJzer van Vivochem in Almelo.
Aan het begin van de avond werd een fabriekshal van Vivochem ontruimd nadat een vat met waterstofperoxide was geknapt. Directeur IJzer: "Een vat waterstofperoxide is gaan reageren. Dat hebben we op tijd gemerkt en de BHV heeft het vat ook geïsoleerd. Daarna is het door gaan reageren en is het vat gescheurd."

Afzetting was uit voorzorg

Omdat Vivochem een chemiebedrijf is, werd uit voorzorg de brandweer erbij geroepen. Die heeft samen met de medewerkers van het bedrijf bekeken hoe de situatie aangepakt moest worden. Omdat het vat in een aparte ruimte stond, was er geen gevaar voor de omgeving. Wel werd uit voorzorg het XL Businesspark afgezet.
Waterstofperoxide wordt gebruikt voor het ontsmetten van drinkwater en als bleekmiddel voor bijvoorbeeld het bleken van stoffen, tanden en haar. De stof is instabiel en kan gaan 'reageren' zoals dat heet. In combinatie met andere stoffen is er zelfs sprake van explosiegevaar.

Analyse wat fout ging

In Almelo was daar vanavond geen sprake van doordat het vat direct in een isolatieruimte is gezet. IJzer spreekt dan ook van 'een beheersbaar incident' maar zegt wel: "Dit mag niet gebeuren. En dit mag in de toekomst ook niet weer gebeuren." Morgen gaat het bedrijf vergaderen en analyseren wat er nu mis is gegaan en hoe dat in de toekomst voorkomen kan worden.
Op het moment dat het incident plaatsvond, waren zeven mensen aan het werk bij het bedrijf. Niemand raakte gewond. Tegen acht uur 's avonds was de situatie onder controle en werd ook de afzetting rondom het bedrijf opgeheven. 
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.