nieuws

Provincie start lobby voor geld voor meer banen in Twente

De provincie gaat lobbyen in Den Haag om meer geld los te krijgen voor Twente. Op die manier moeten meer banen gecreëerd worden.
De lobby-actie gebeurt op initiatief van PvdA en CDA in Provinciale Staten. Vandaag dienden de partijen een voorstel in dat de steun kreeg van D66, VVD, ChristenUnie, SP, GroenLinks, PVV en SGP. De partijen maken zich grote zorgen over de oplopende werkloosheid.
De werkloosheid in Twente en Hardenberg ligt op dit moment op 12 procent. Dat is 4 procent boven het landelijke gemiddelde. In Almelo ligt de werkloosheid zelfs op 16 procent en in Enschede is de werkloosheid met 18 procent nog hoger.
PvdA en CDA willen het liefst dat er in Twente een banenplan komt, zoals in de gemeenten Hardenberg, Hoogeveen, Coevorden en Emmen. Daar hebben ze het banenplan 'Vierkant voor Werk', gericht op werkloze jongeren, ouderen en lager opgeleiden uit de regio. Het banenplan moet de werkloosheid binnen drie jaar met een kwart terugdringen. Om het uit te voeren is een bijdrage van het Rijk nodig van 75 miljoen euro.
De SP wil dat de provincie zich specifiek gaat inspannen om de sociale werkplaatsen in Overijssel overeind te houden. Door kabinetsmaatregelen dreigen veel sociale werkplaatsen op termijn te verdwijnen, terwijl ze volgens SP-fractieleider Frank Futselaar een belangrijke bijdrage leveren aan de werkgelegenheid in de regio.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.