nieuws

Getuigen pleiten oud-wethouder Ben Haarman uit Raalte vrij

De bewuste kavel in Raalte
De bewuste kavel in Raalte
Voormalig wethouder Ben Haarman van de gemeente Raalte kan niet van het stortgat hebben geweten of het gat is nooit gezien. Dat is de strekking van de verklaringen van drie getuigen die donderdagmorgen in de rechtbank van Zwolle te horen waren.
"Ik heb er nooit iets gezien" en "Ben kan het niet geweten hebben", was te horen in de rechtbank. Salland Centraal schrijft er over.

Oud-loonwerker en melkrijder

Als eerste getuige kwam een oud-loonwerker aan het woord. Hij verklaarde vier jaar lang elke maand in het gat aan de Heesweg gestort te hebben. Volgens hem brachten meerdere loonwerkers en bouwbedrijven hun afval er naartoe. Maar in 1961 werd het stortgat op het erf gedicht. "Ben was toen nog zo klein, dat kan hij niet geweten hebben", verklaarde de getuige.
Na de loonwerker kwam een melkrijder aan het woord, die van 1967 tot 1976 vaak op het erf van Haarman kwam. "Wel 507 keer per jaar", zei hij. "Ik heb toen nooit iets gezien op de plek waar het stortgat is aangetroffen." Een derde getuige kwam in de jaren '80 op het erf voor de aanleg van een beregeningsinstallatie. Bij het graven van sleuven in de grond zag hij geen stortgat of puin.

Zaak tussen Haarman en gemeente Raalte

Oud-wethouder Haarman had de getuigen opgeroepen om hen te laten verklaren in de zaak tussen hem en de gemeente Raalte. De gemeente en hij zijn in een rechtszaak verwikkeld.
Haarman verkocht zijn boerderij aan de Heesweg voor uitbreiding van het industrieterrein De Zegge aan de gemeente Raalte. Toen de gemeente zo ver was met het industrieterrein bleek er ineens een groot stortgat aanwezig te zijn. Dat had Haarman moeten zeggen, vond de gemeente.

Geen schikking

Raalte spande een rechtszaak aan om de kosten van de sanering op Haarman te verhalen. Raalte wilde eerst schikken, maar Haarman hield voet bij stuk: hij wist van niets, dus waarom schikken? Over zes weken krijgt het verhaal een vervolg.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.