nieuws

Kinderarts uit Zwolle steunt pleidooi voor euthanasie bij doodzieke kinderen

Euthanasie ook voor doodzieke kinderen
Euthanasie ook voor doodzieke kinderen
Professor Paul Brand, kinderarts in het Amalia Kinderziekenhuis in Zwolle, pleit er voor dat euthanasie ook mogelijk moet worden voor kinderen onder de 12 jaar. Nu is dat nog niet bij de wet geregeld. Levensbeëindiging is uitsluitend mogelijk voor pasgeboren baby's.
De Zwolse kinderarts steunt kinderarts professor Eduard Verhagen van het Universitair Medisch Centrum in Groningen, die vanavond in Nieuwsuur een pleidooi houdt voor levensbeëindiging bij jonge kinderen. Beide artsen leveren daarmee een bijdrage aan de discussie die de Nederlandse Vereniging van Kinderartsen (NVK) hierover is gestart. De NVK wil de komende herfst een standpunt bepalen.
Euthanasie moet mogelijk worden bij doodzieke kinderen onder de 12 die ondraaglijk lijden en bij wie geen mogelijkheid bestaat dat lijden te verlichten. De ouders moeten daar in samenspraak met de arts over kunnen beslissen. Dat zegt kinderarts Verhagen die tien jaar geleden aan de wieg stond van het Groningen-protocol, dat later door de politiek en justitie werd aanvaard als richtlijn voor "levensbeëindiging van pasgeborenen". Sindsdien is het mogelijk voor artsen om het leven van kinderen tot 1 jaar te beëindigen, mits die daarbij aan een groot aantal voorwaarden voldoen. Bij kinderen tussen de 1 en 12 jaar mag dat dus niet. Kinderen boven de 12 kunnen in samenspraak met hun ouders zelf een standpunt bepalen.

Kinderen die ondraaglijk lijden en uiteindelijk overlijden

Volgens Verhagen is het niet meer dan logisch om de huidige leeftijdsgrens te verruimen en het Groningen-protocol te laten gelden voor alle kinderen."Het gaat om kinderen die ondraaglijk lijden en in de loop van hun leven alle vermogens die ze hadden verliezen en uiteindelijk overlijden", zegt hij in Nieuwsuur.
Er zijn ook tegenstanders, onder wie Marijke Tonino, arts voor verstandelijk gehandicapten. Zij vreest dat die groep de volgende zal zijn die in de euthanasiediscussie wordt betrokken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.