nieuws

Duif 'geroosterd' na blikseminslag in Haaksbergen

In Overijssel zijn geen menselijke slachtoffers gevallen door het onweer van gisteravond, maar een duif in Haaksbergen heeft het niet overleefd. De duif is 'geroosterd', na een klap van de bliksem.
De duif werd ontdekt door Andrea Schutten, eigenaar van het weiland. Ze zat met haar familie binnen tijdens het onweer en schrok zich helemaal rot van de blikseminslag: "Het was echt zo'n ongelooflijke knal, ik had nog nooit een blikseminslag meegemaakt, maar ik wist precies dat dit het was."
Toen het onweer voorbij was ging de familie op inspectie op de boerderij. "We wisten wel zeker dat de bliksem was ingeslagen, maar waar was de vraag. Achter de varkensschuur zagen we een stuk van het weidelint zwartgeblakerd op de grond liggen. Die was meters verderop geslingerd. De bliksem bleek in een weidepaal te zijn geslagen."

Paarden net naar andere wei verplaatst

Bij de weidepaal ontdekte Andrea de duif. "We vonden het wel raar, want zo'n duif gaat toch niet middenin het onweer op zo'n paal zitten? Maar misschien is hij wel in de lucht geraakt." De onfortuinlijke duif is het enige slachtoffer. "We hadden gelukkig net de paarden naar een andere wei verplaatst. Je wil er niet aan denken wat er had kunnen gebeuren."
De schade door de blikseminslag wordt hopelijk voor de familie Schutten door de verzekering gedekt: "De bliksem is de hele weide rondgegaan en uitgekomen bij het schrikdraadapparaat aan de varkensschuur. Ondanks de bliksemafleider is het apparaat helaas wel kapot."

"Gek dat het op zo'n laag paaltje inslaat"

Hoe het kan dat de bliksem is ingeslagen in de weidepaal is voor Andrea wel een raadsel: "We hebben enorm hoge populieren hier staan, er staan ook veel hogere gebouwen. Ik vind dat het gek dat het dan op zo'n laag weidepaaltje inslaat."
Andrea was nooit bang voor onweer, ze plaagde haar man er wel eens mee: "Die heeft vroeger gezien hoe de bliksem insloeg op twee koeien, die vielen zo dood de sloot in. Ik liep altijd zonder angst even door het onweer om de schuurdeuren dicht te doen, maar dat zal ik voorlopig wel laten."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.