nieuws

Ziekenhuis Isala in Zwolle betaalt manager ontslagvergoeding van 3,4 ton

Isala in Zwolle
Isala in Zwolle
Isala, het ziekenhuis in Zwolle, heeft een manager een ontslagvergoeding moeten betalen van 340.000 euro. Isala bevestigt dat deze betaling heeft plaatsgevonden.
Het ziekenhuis kwam de afgelopen jaren vaker in het nieuws als gevolg van interne conflicten en hoge vertrekpremies. Uit onderzoek door RTL Z blijkt dat de vertrokken manager een jaarinkomen had van bijna 167.000 euro, en sinds juni 2007 in dienst was. De manager heeft in de maanden januria en februari van dit jaar nog zijn gebruikelijke maandsalaris ontvangen en kreeg daarna nog 340.000 euro aan ontslagvergoeding, aldus een ziekenhuiswoordvoerster.   

Afkoopsom is uitzonderlijk hoog

De afkoopsom is volgens RTL Z uitzonderlijk hoog. Het ziekenhuis kon niets zeggen over de omstandigheden rond het ontslag. Dat de omstandigheden bijzonder waren, is volgens RTL Z wel duidelijk; de afkoopsom is hoog, gezien het jaarinkomen en het dienstverband van zeven jaar.
Een reguliere kantonrechtersformule zou hooguit een bedrag hebben opgeleverd van anderhalve ton. Daaruit leidt RTL Z af dat in dit geval sprake was van verwijtbaarheid van de werkgever. Daardoor wordt het bedrag vermenigvuldigd met een factor, die meestal tussen 1 en 2 ligt. Het ziekenhuis zegt dat de factor in ieder geval niet hoger ligt dan 2.

Vaker hoge vertrekpremies bij Isala

Isala kwam de afgelopen jaren geregeld in het nieuws als gevolg van interne conflicten en hoge vertrekpremies. In 2011 keerde het 160.000 euro uit aan een psychiater na een langlopend intern conflict.
Een jaar later werd het ziekenhuis door de rechter veroordeeld tot betaling van 1,6 miljoen euro aan een thoraxchirurg. Daartegen ging het ziekenhuis overigens in hoger beroep.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.