nieuws

Proef met plaszak van start in Deventer Ziekenhuis

Proef met plaszak om urine op te vangen
Proef met plaszak om urine op te vangen
In het Deventer Ziekenhuis is een proef gestart met patiënten die na een scanonderzoek wordt gevraagd om tijdelijk in een plaszak te plassen. Dat is volgens het Waterschap Groot Salland nodig om vervuiling van het drinkwater te voorkomen.
Patiënten die een scanonderzoek krijgen met contrastvloeistof worden gevraagd om mee te werken aan de proef. De röntgencontrastvloeistof is één van de medicijnen die vervuilend werkt voor het drink- en oppervlaktewater. Het waterschap gaat de komende tijd metingen verrichten om te kijken of er inderdaad minder van die vloeistof in het water te vinden is.

Vervuilde urine

De gebruikte plaszakken worden vernietigd, zodat de vervuilde urine niet in het riool terecht komt. Patiënten die niet willen meewerken aan de proef, wordt gevraagd waarom niet. Zo wil het waterschap ontdekken wat er veranderd kan worden aan de proef, zodat meer mensen willen meewerken.
De vervuiling van het grond- en oppervlaktewater is al langer een probleem, Nederlanders gebruiken steeds meer medicijnen en de resten daarvan komen in toenemende mate via urine en ontlasting in het riool terecht. Het zuiveren van deze resten is ingewikkeld en kostbaar, zegt het waterschap.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.