nieuws

Enschede bespaart tonnen met omstreden zoektijd voor bijstandsuitkering

Enschede bespaart tonnen met omstreden zoektijd voor bijstandsuitkering
Enschede bespaart tonnen met omstreden zoektijd voor bijstandsuitkering
Met de omstreden wachttijd van vier weken voor het aanvragen van een bijstandsuitkering heeft de gemeente Enschede in het eerste kwartaal van dit jaar vier ton uitgespaard. Over het hele jaar is dat ruim 1,5 miljoen euro.
Enschede verplicht mensen voordat ze een bijstandsuitkering aanvragen eerst een maand op zoek te gaan naar werk. 926 Enschedeërs meldden zich voor een uitkering, uiteindelijk hebben 772 mensen hem ook daadwerkelijk aangevraagd. Van de mensen die daar na een maand van afzagen vonden 67 toch een baan. Anderen zijn onder meer verhuisd, bij ouders of familie gaan inwonen of hebben de studie weer opgepakt.

Toch flinke stijging uitkeringen

Enschede heeft de omstreden maatregel van vier weken zoektijd begin dit jaar na veel politieke en maatschappelijke discussie ingevoerd, omdat het Rijk geen genoegen nam met andere maatregelen om het aantal uitkeringen te beperken. Het Rijk eiste een stevig plan van aanpak en legde Enschede tegelijkertijd een korting van 2,5 miljoen euro op op de extra vergoeding voor bijstandsuitkeringen.
Ondanks het instellen van de zoektijd is het aantal uitkeringen in Enschede fors gestegen met 5,6% naar 6700 in juni en naar verwachting 7100 aan het eind van het jaar. Landelijk ligt dat gemiddelde op 3,2%. De toch al armlastige gemeente Enschede krijgt niet het volledige bedrag voor uitkeringen van het rijk vergoed en moet tekorten uit eigen zak betalen.

Dubbel gepakt, maatregel niet versoepeld

De meevaller is voor wethouder Welman van Enschede geen reden iets soepeler om te gaan met de genomen maatregelen. Er moeten nog miljoenen worden gevonden om het tekort op de uitkeringen te verminderen met minder voorspelbare maatregelen, zoals het werken in Duitsland stimuleren.
Daarnaast wil het Rijk de bijdrage voor alle gemeenten verminderen omdat landelijk het aantal nieuwe uitkeringen dit jaar landelijk lager is dan verwacht. Welman: "Dan word je, ik zeg het maar ondiplomatiek, dubbel gepakt."
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.