nieuws

Overijssel in oranjestemming voor de halve finale van het WK

De halve finale van het WK, Nederland - Argentinië, zorgt weer voor een fikse oranjekoorts. Met uitzicht op de finale van zondag zijn veel mensen hoopvol voor een succes vanavond.
De voorbereidingen op verschillende pleinen is al in volle gang. Er staat een scherm van 35 vierkante meter op het Rodetorenplein in Zwolle, dat voor de gelegenheid is omgedoopt tot het Tim Krul Oranjeplein. Vanavond worden daar zo'n tienduizend oranjefans verwacht.
Het was voor de organisatie nog lastig om een groot scherm te vinden: nu Duitsland door is naar de finale, blijken grote schermen erg gewild en is de huurprijs fors gestegen. De allergrootste die nog beschikbaar was, kostte tweeëntwintigduizend euro. In Zwolle hebben ze voor een iets kleinere gekozen. Die kostte zesduizend euro.
In Hengelo staat bij The Three Musketeers een tent waar fans overdekt kunnen kijken. Tijdens de wedstrijd zijn er beelden vanuit de tent te zien op deze website.
En wat eten we op de wedstrijddag? Oranje-gebak natuurlijk!

Werken en WK kijken

Niet iedereen kan thuis of in de kroeg kijken vanavond. Er moet soms ook gewoon gewerkt worden. De Twentsche Courant Tubantia heeft aanpassingen in de drukkerij laten maken om morgen de uitslag van de wedstrijd van Oranje tegen Argentinië mee te kunnen nemen. Tot nu toe was het volgens de krant niet mogelijk om de einduitslagen van de late wedstrijden van het WK mee te nemen. Het grote verlies van thuisland Brazilië van Duitsland bijvoorbeeld van gisteravond, kon de krant niet melden, omdat die dan al gedrukt moest zijn om op tijd bij de abonnees op de mat te liggen. Door de aanpassingen is dat vanavond geen probleem, sterker nog: ook als er een verlenging en strafschoppen komen, de wedstrijd is dan om ongeveer half een afgelopen, kan de krant de uitslag nog melden. Daarvoor moeten wel enkele regionale edities sneuvelen. 
Bij Apollo Vredestein is er een andere oplossing gevonden. De productie wordt tijdens de wedstrijd stil gelegd en daar kijken de werknemers op grote schermen naar de wedstrijd. Dat meldt de Tubantia.
Vrachtwagenbouwer Scania in Zwolle stuurt haar medewerkers een uur eerder naar huis. Zo kan iedereen om 22.00 uur thuis de wedstrijd kijken. Er moest, om de productie op peil te houden, wel overgewerkt worden, volgens de Stentor. De Media Markt in Zwolle, wat naast het Oranjeplein staat, sluit vandaag een uur eerder haar deuren.

Muziek voor oranje

Het Nederlands Symphonieorkest laat zich elke wedstrijd inspireren door het Nederlands Elftal. Dit keer met een typisch Argentijnse compositie.
Foto's van oranje in Overijssel:
Bekijk de foto's hier op Flickr.

Stuur jouw oranjefoto's naar foto@rtvoost.nl

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.