nieuws

5300 Duitse bezwaren tegen winning schaliegas in Nederland

Boring naar schaliegas
Boring naar schaliegas
Een Duitse vereniging van burgerinitiatieven op het vlak van milieubescherming heeft in totaal 5300 bezwaren verzameld tegen de plannen van Nederland om schaliegas te winnen. Onder meer het grensgebied van Overijssel en Flevoland is in beeld als locatie voor de winning van het gas.
De Duitse protesten komen voornamelijk uit Nordrhein-Westfalen. De milieuvereniging wil een verbod op fracken, de omstreden methode die gebruikt om het gas te winnen. Volgens de vereniging is fracken gevaarlijk vanwege mogelijke grondwaterverontreiniging, aardbevingen en vergaande consequenties bij eventuele fouten die gemaakt worden.

Water, zand en chemicaliën onder hoge druk

Fracken is een methode om schaliegas uit de diepe ondergrond vrij te maken door millimetergrote scheurtjes te creëren in het brongesteente waar het gas in opgesloten zit. Dit gebeurt door water, zand en chemicaliën onder hoge druk - vierhonderd tot duizend bar - in een boorput te pompen en kleine explosies te veroorzaken. De ingebrachte zandkorrels gaan in de scheurtjes zitten en houden deze open. Dit zorgt ervoor dat transport van gas of olie naar de boorput mogelijk is.
De chemicaliën moeten corrosie voorkomen, de groei van bacteriën remmen en de stromingsweerstand van de bodem verlagen. Een deel van de chemicaliën blijft in de diepte achter, de rest komt, met het zogeheten boorspoelsel terug naar de oppervlakte.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.