nieuws

Wereldrecord ‘Water met de hand verplaatsen’ definitief op naam student Zwolle

Sybrand Dijkstra (links) en Gerrit Kuper
Sybrand Dijkstra (links) en Gerrit Kuper
De Zwolse student Sybrand Dijkstra heeft het wereldrecord ‘Water met de hand verplaatsen’ officieel in handen. Vandaag ontving hij uit handen van Gerrit Kuper, projectleider Ruimte voor Rivier van Waterschap Groot Salland, het officiële certificaat van de Guinness World Records-organisatie.
De wereldrecordpoging werd gehouden in samenwerking met introductiecommissies van hogescholen in Deventer en Zwolle in het kader van het project Ruimte voor de Rivier. De Zwolse student wist in dertig seconden maar liefst 2,42 liter water met de hand te verplaatsen. Het aangeleverde bewijs is door Guinness World Records goedgekeurd.

Ruimte voor de Rivier

Met de wedstrijd werd het project Ruimte voor de Rivier in beide steden onder de aandacht gebracht. Langs de IJssel krijgt de rivier op acht plaatsen meer ruimte. In Zwolle worden op twee plekken maatregelen genomen: naast het aanleggen van nevengeulen in de Scheller en Oldeneler Buitenwaarden wordt bij Westenholte ruim twee kilometer dijk ongeveer driehonderd meter landinwaarts verplaatst. Ook wordt er een geulensysteem gegraven dat aansluit op de bestaande watergeul in de Vreugderijkerwaard.
Bij Deventer vinden grootschalige veranderingen aan de uiterwaarden plaats met het aanleggen van zes nevengeulen over een totale lengte van tien kilometer. Het knelpunt op de IJssel – de flessenhals ter hoogte van het historische stadsfront – wordt hiermee opgelost.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.