nieuws

Mogelijk botulisme in water van stadspark in Kampen

Kampen
Kampen
Er is mogelijk sprake van botulisme in het water van het stadspark in Kampen. Waterschap Groot Salland heeft de laatste tijd regelmatig dode eenden en ganzen gevonden, die symptomen van botulisme vertoonden.
Het waterschap adviseert de komende tijd contact met water waarin zich dode en zieke dieren bevinden te vermijden. Als er dode of zieke dieren worden gevonden wil het waterschap dat graag weten, mensen kunnen dat doorgeven aan het waterschap of aan de gemeente.
Het waterschap gaat het botulisme bestrijden door water aan te voeren, waardoor het water blijft stromen. Zieke en dode dieren worden zo snel mogelijk uit water gehaald, waardoor de stadsgracht zo schoon mogelijk blijft en uitbreiding van de ziekte wordt voorkomen.
Botulisme is een vorm van voedselvergiftiging, veroorzaakt door een bacterie die veel voorkomt in water met een laag zuurstofgehalte. Voor deze bacterie zijn temperaturen boven 20°C en een eiwitrijk milieu (bijvoorbeeld een dode vogel) ideale omstandigheden. De bacterie vermeerdert zich dan zeer snel en scheidt daarbij een giftige stof af. Vooral watervogels en vissen worden hierdoor getroffen. Botulisme is erg besmettelijk voor dieren.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.