nieuws

"Landbouwgrond rond Vasse geen Natura 2000-gebied"

'Aanwijzing Natura 2000-gebied onzorgvuldig'
'Aanwijzing Natura 2000-gebied onzorgvuldig'
De aanwijzing van het Springendal en het Dal van de Mosbeek bij Vasse als beschermd Natura 2000-gebied is zeer onzorgvuldig gebeurd. Dat betoogden landbouworganisatie LTO Noord en agrariërs uit Vasse en Hezingen vandaag bij de Raad van State.
Het ministerie van Economische Zaken wees die gebieden aan om belangrijke natuurwaarden te beschermen. In de gebieden komt onder meer het vliegend hert voor, een heel zeldzame keversoort.
Maar het ministerie heeft ook gebiedsdelen aangewezen waar helemaal geen natuur voorkomt die beschermd moet worden. Daardoor worden de agrarische bedrijven onnodig in hun bedrijfsvoering beperkt, zeggen ze. Zo worden ze gedwongen om voor hun activiteiten een natuurvergunning aan te vragen om verder te kunnen werken. Verder verwijten ze het ministerie dat sommige natuurwaarden te streng worden beschermd, omdat die al in andere delen van het land voldoende voorkomen.

'Landbouwgrond ook beschermd'

Volgens het ministerie vliegt het vliegend hert boven landbouwgronden en die gronden moeten daarom ook worden beschermd als leefgebied. Van onzorgvuldigheid is daarmee geen sprake, zo meent het ministerie. De Raad doet over enkele maanden uitspraak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.