Gemeenten Twente en Achterhoek wijzen winnen schaliegas met fracking af

De gemeenten in Twente en de Achterhoek wijzen het winnen van schaliegas met fracking massaal af. Dat meldt de TC Tubantia.Â

Het op grote diepte winnen van schaliegas of steenkoolgas wordt door de gemeenten unaniem afgewezen. Alleen de gemeente Wierden heeft niet gereageerd op de plannen van minister Henk Kamp van Economische Zaken voor dit soort gaswinning. Het verzet richt zich op de techniek fracking. De gemeenten worden gesteund door onder meer de landelijke organisatie van drinkwaterbedrijven VEWIN en de provinciebesturen van Overijssel en Gelderland. 

Methode fracking

Fracking is een methode om schaliegas uit de diepe ondergrond vrij te maken door millimetergrote scheurtjes te creëren in het brongesteente waar het gas in gesloten zit. Dit gebeurt door water, zand en chemicaliën onder hoge druk - vierhonderd tot duizend bar - in een boorput te pompen en kleine explosies te veroorzaken. De ingebrachte zandkorrels gaan in de scheurtjes zitten en houden deze open. Dit zorgt ervoor dat transport van gas of olie naar de boorput mogelijk is.

Meer over dit onderwerp:
schaliegas Twente Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren