nieuws

Nieuw banenproject in Zwolle succesvol, besparing van 4 ton

De gemeente Zwolle bespaarde in 2013 ruim 400.000 euro door een nieuwe methode om mensen aan het werk te helpen.
De nieuwe methode, VAK (Voor Arbeid en Kansen), is zo succesvol dat na zes maanden bijna 60 procent van de 72 deelnemers geen uitkering meer nodig had. Daarmee werd volgens de gemeente ruim 500.000 euro bespaard, terwijl de methode zo'n 100.000 euro kost.
Volgens een woordvoerder van de gemeente Zwolle is het onderscheidende van de methode dat mensen in groepen worden begeleid: "De 72 deelnemers werden verdeeld in zes groepen van 12 mensen, die tijdens het traject elkaar tips geven, levenservaring delen en elkaar stimuleren. Het is toch anders dan als je in je eentje naar werk op zoek moet."
In twaalf weken tijd werden de mensen met een uitkering klaargestoomd voor werk. De deelnemers maakten kennis met potentiële werkgevers, worden rondgeleid bij bedrijven en gingen zelfs aan de slag op de werkvloer. Zo ging een groep aan de slag bij Scania en werkte een andere groep in verzorgingshuizen.
De gemeente Zwolle heeft de methode inmiddels toegevoegd aan haar al bestaande aanpakken om bijstandsgerechtigden te stimuleren naar betaald werk.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.