nieuws

Aeronamic uit Almelo gaat onderdelen leveren voor JSF-straaljager, miljoenenorder

Het luchtvaarttechnologiebedrijf Aeronamic uit Almelo gaat speciale hightechsystemen maken voor de straaljager F-35 Lightning II, ook wel bekend als de JSF. Daartoe heeft Aeronamic een contract getekend met het Amerikaanse industrieconcern Honeywell.
Met de opdracht is een bedrag van ten minste 300 miljoen dollar (ruim 220 miljoen euro) gemoeid. Het is de bedoeling dat Aeronamic komende decennia voor zeker 3000 JSF's een systeem maakt dat de motor start, elektriciteit genereert en de koeling van de cockpit en elektronica aan boord regelt. Volgens een woordvoerder is Aeronamic de enige partij in Europa die de vereiste vaardigheden bezit.
Bij het Almelose bedrijf werken 50 technici aan de klus. Er zijn al bijna 100 JSF's helemaal afgebouwd. Voor die toestellen heeft Honeywell het ingewikkelde systeem zelf gemaakt. Maar vanaf volgend jaar besteden de Amerikanen dat werk uit aan Aeronamic.

Bedrijf Aeronamic was voorheen onderdeel van Urenco

Aeronamic is een mkb-bedrijf dat sinds 2005 op eigen benen staat. Daarvoor was het een onderdeel van uraniumverrijker Urenco. Bij de onderneming werken ongeveer 150 mensen. Nederlandse bedrijven verdienen flink aan de productie van de JSF. Vorige maand nog sleepte Fokker Elmo een bekabelingsopdracht binnen van bijna 150 miljoen euro. In totaal is door het bedrijfsleven hier al voor meer dan 1 miljard euro aan opdrachten binnengehaald.
Bekijk de video in HD op YouTube.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.