nieuws

Duikers onderzoeken scheepswrak in Zwartewater bij Hasselt

Duikers gaan in de laatste week van augustus onderzoek doen bij het scheepswrak in het Zwartewater bij Hasselt. Het wrak is zo'n 500 jaar oud. Het werd bij toeval ontdekt toen Rijkswaterstaat op zoek ging naar een gezonken jachtje.
Met hulp van sonarbeelden en andere scantechnieken is eerder al komen vast te staan waar het schip precies ligt, en hoe groot het is. Aan de hand van een brokstuk is bepaald dat het schip rond 1500 gebouwd moet zijn, maar meer is er tot nu toe niet bekend. Van wie was het, waar werd het voor gebruikt, waarom is het gezonken? De antwoorden op al die vragen hopen gespecialiseerde onderwater-archeologen van onderzoeksbureau Periplus Archeomare binnenkort te vinden.

Bij toeval ontdekt

Het wrak werd vorig jaar eigenlijk per ongeluk ontdekt door Rijkswaterstaat, toen er met sonar werd gezocht naar een gezonken plezierjachtje. De contouren die zichtbaar werden op de scans bleken van een veel ouder schip. Er zijn toen voorzichtig wat brokstukken naar boven gehaald en onderzocht, waardoor 100% zeker is dat het gaat om een voor die tijd groot schip, gebouwd rond 1500.

Vindplaats geheim

Rijkswaterstaat en de archeologen houden de exacte vindplaats van het wrak geheim. Het schip ligt in relatief ondiep water, en is dus een aantrekkelijk doel voor amateur-duikers en schatzoekers. De onderzoekers willen niet dat de vindplaats wordt verstoord voordat er uitgebreid onderzoek is gedaan. 

'In situ' bewaren

Het schip wordt niet geborgen. De archeologen laten na het onderzoek het schip rustig in de veenachtige rivierbodem liggen. Zolang de bodem niet verder wordt verstoord is de vindplaats over het algemeen de veiligste plek om historische vondsten te bewaren. Door deze 'in situ' manier van conserveren blijft zoveel mogelijk van het schip bewaard voor de toekomst.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.