nieuws

Waarschuwing voor automobilisten: hitsige reeën op de weg

Automobilisten opgepast! De jaarlijkse bronsttijd van reeën is begonnen. De boswachter van het Kuinderbos in Kuinre waarschuwt hiervoor.
Boswachter Harco Bergman van Staatsbosbeheer meldt dat hij de eerste plekken in het Kuinderbos heeft gevonden waar sporen zijn van de liefdesdans van de geit en de bok. Ook zijn er geveegde plekken aan bomen, waarmee de bokken met geursporen aan concurrenten hun aanwezigheid kenbaar maken.

Gemiddelde schadepost aan de auto is 2.227 euro

Automobilisten zullen de komende weken rekening moeten houden met overstekende reeën in natuurgebieden. Niet alleen vanwege de veiligheid van de reeën, maar ook de autobestuurder zelf is gebaat met het voorkomen van een aanrijding. De gemiddelde schadepost aan een auto na een aanrijding met een ree bedraagt volgens cijfers van Staatsbosbeheer 2.227 euro .
Voor reeën in Nederland is het juli en begin augustus bronsttijd. Bij de bokken gieren de hormonen door het lichaam en zij zullen proberen zoveel mogelijk geiten te bevruchten. De bok zal de geiten het hof proberen te maken en jaagt ze achterna. Tijdens de bronstperiode neemt de voorzichtigheid en schuwheid van reeën af en nemen ze zeer veel risico door onverwacht wegen over te steken.

Reeën steken met meerderen tegelijk de weg over

Waar automobilisten ook rekening mee moeten houden: in deze periode zijn reeën nooit alleen. Vaak zet een roedel geiten het op een lopen voor de hitsige bok, de jonge kalveren die dit voorjaar geboren zijn volgen in hun kielzog. Als een ree op de weg wordt waargenomen wordt er vaak afgeremd. Zodra de ree het bos in rent is een veel gehoorde reactie van automobilisten dat het gaspedaal weer wordt ingetrapt. Met als gevolg dat juist de achtervolgers een aanrijding krijgen met de auto, aldus Staatsbosbeheer.
Het advies van de boswachters van Staatsbosbeheer luidt dan ook: mocht u een ree waarnemen op de weg, passeer deze plaats dan stapvoets om dierenleed en onnodige schade aan uw auto te voorkomen. Reeën verplaatsen zich via een eigen wegennet door het bos, dit zijn zogenaamde wissels. Automobilisten die regelmatig door bos- en natuurgebieden rijden doen er goed aan de plaats te onthouden waar reeën oversteken en daar rekening mee te houden door langzamer en met meer oplettendheid te rijden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.