nieuws

81-jarige vrouw uit Hengelo door dochter en kleinzoon afgeperst

Rechtbank
Rechtbank
Een 81-jarige vrouw uit Hengelo is begin dit jaar enige maanden afgeperst door haar eigen dochter en kleinzoon. Dat zei de officier van justitie vandaag voor de rechtbank in Almelo. Tegen de 30-jarige kleinzoon is een gevangenisstraf van 6 maanden waarvan de helft voorwaardelijk geëist, tegen de 59-jarige dochter 180 dagen waarvan 167 voorwaardelijk.
Volgens het Openbaar Ministerie kwam de zaak aan het rollen toen een buurvrouw van de hoogbejaarde grootmoeder de politie inschakelde. De buurvrouw had verschillende keren meegekregen hoe de vrouw telefonisch was bedreigd en deed een melding bij de politie. Die hielden vervolgens de kleinzoon en de dochter aan.
De oorzaak van de afpersing zou een conflict zijn waardoor de kleinzoon, die bij zijn grootmoeder woonde, weer terug naar het ouderlijk huis moest. Als gevolg daarvan werd zijn moeder gekort op haar huursubsidie. Grootmoeder zou gedwongen zijn om dat verschil te vergoeden. Uiteindelijk zou de vrouw ruim 2.000 euro hebben moeten afdragen.

Beide verdachten ontkennen. Ze zeggen dat ze wel onenigheid hadden met de grootmoeder en dat daarbij wel onwelgevallige woorden vielen. Ook gaf de grootmoeder hen wel geld, maar dat was niet onder dwang. Volgens de officier van justitie is bewezen dat de twee gebruik hebben gemaakt van hun overwicht om de grootmoeder geld afhandig te maken. De officier van justitie noemde het een vorm van huiselijk geweld en prees de buurvrouw die had ingegrepen. In haar verhaal verwees de officier van justitie naar de reclamecampagne op televisie - ''Het houdt niet op" - waarmee aandacht gevraagd wordt voor ouderenmishandeling en huiselijk geweld..
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.