nieuws

Overijsselse veehouders doen proef met kruidenmengsels

Melkveehouders en veeartsen uit Overijssel doen mee aan een landelijk onderzoek naar de bestrijding van dierziektes met medicinale planten uit India. Doel daarvan is het terugdringen van het antibioticagebruik bij dieren.
In 2015 heeft de overheid ten doel gesteld dat het medicijngebruik binnen de Nederlandse veestapel met ruim 70 procent moet zijn gedaald. Naast andere preventieve maatregelen op het gebied van het dierenwelzijn, kan het gebruik van medicinale planten en kruiden door veehouders daarin een belangrijke bijdrage leveren.

Subsidie provincie Overijssel

De provincie Overijssel hecht veel waarde aan maatschappelijk verantwoorde veebedrijven in de regio en is daarom medefinancier van het onderzoek. In april reisde een delegatie Nederlandse boeren en veeartsen naar Zuid-India, waar ze van lokale boeren hebben geleerd hoe de mengsels van planten en kruiden gemaakt moeten worden en hoe ze kunnen helpen bij het bestrijden van dierziektes zoals uierontsteking en kalverdiarree.
Melkveehouder Henry van Ittersum uit de Mastenbroekerpolder en veearts Hans Nij Bijvank uit Steenwijk waren erbij. De kennis die de twee Overijsselaars daar opdeden gebruiken ze inmiddels in de stal van Van Ittersum. Koeien die een verhoogd risico op uierontsteking lopen worden preventief behandeld met een zelfgemaakt kruidenmengsel van Aloë Vera. De onderzoeksresultaten daarvan zijn medio september bekend. Daarna komt een Indiase delegatie naar Nederland om de resultaten te bespreken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.