nieuws
Horeca in Enschede eist bouwstop afhaalloket tegenover De Muur

De Vereniging Horeca Stad Enschede heeft met zo'n tien horecaondernemingen een rechtszaak tegen het college van burgemeester en wethouders van Enschede aangespannen. Ze willen dat dat een voorlopig halt toeroept aan de bouw van een eetgelegenheid. De bestuursrechter in Zwolle boog zich vandaag over de kwestie.
Er is een vergunning verleend voor een afhaalloket in de onderdoorgang tussen de Oude Markt en de Stadsgravenstraat, tegenover automatiek De Muur, maar dat zou leiden tot versmalling en daardoor tot een onveilige situatie.
Onveillig, daarom bouwstop
De onderdoorgang is vooral druk tijdens uitgangsavonden, als voetgangers en fietsers heen en weer gaan en het druk is bij De Muur. Nog zo'n loket zou tot nog meer risico’s leiden, denken de bezwaarmakers onder wie de eigenaar van De Muur. De passage staat bekend als 'veiligheidshotspot'.
De bezwaarmakers willen dat de bouw wordt stilgelegd en de schutting die er staat verdwijnt totdat de gemeente alle procedures rond de noodzakelijke vergunningen, waaronder de drank- en horecavergunning, heeft afgehandeld.
Donkere vieze plek
De plannen voor de nieuwe eetgelegenheid komen van ontwikkelaars Landewé en Punte, die onder de maatschap Oude Markt het hele Lunàtic-gebouw opknappen. Het gebouw was de gemeente en de inwoners van Enschede decennialang een doorn in het oog, maar tot vorig jaar waagde niemand zich aan een verbouwing.
De ontwikkelaars bestrijden dat met hun plan de veiligheid in het geding is. Integendeel. De ruimte die ze willen bebouwen gaat maar tot de bestaande pilaren, waar volgens hen toch nooit iemand loopt en sprake is van een vieze donkere plek waar fietsen worden gestald. Dat zou met hun plan tot het verleden behoren.
De gemeente Enschede onderstreept dat. "Het gaat er netter uitzien, dat hebben we ook meegenomen in de afweging", zegt stadsdeelmanager Ter Horst. Volgens hem is er in het achterliggende jaar herhaaldelijk gesproken met de horeca. "Maar soms kom je er samen niet uit, dat is ook hier gebeurd".
'Concurrentie is de aanleiding'
De projectontwikkelaars denken dat economische motieven –de vrees voor concurrentie- de ware achtergrond van de procedure is. Volgens Ter Horst is van grotere concurrentie geen sprake: "De hoeveelheid horeca is door de verbouwing juist afgenomen." Ook als het gaat om het aanbod zou de horeca niks te vrezen hebben. "De voorwaarde was dat er net wat anders wordt verkocht dan wat De Muur verkoopt, dus geen friet."
De gemeente gaat er vanuit dat ze de belangen goed heeft afgewogen en zorgvuldig heeft gehandeld. "Als we dingen over het hoofd hebben gezien dan zullen we daarmee worden geconfronteerd", maar stadsdeelmanager Ter Horst heeft er alle vertrouwen in goed te hebben gehandeld. De bestuursrechter in Zwolle doet over twee weken uitspraak.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer: