nieuws

Gemeente Ommen: noodgedwongen geen controle alcohol op jongerencampings

De gemeente Ommen gaat noodgedwongen geen toezichthouders inzetten om te controleren of er door jongeren op campings in de gemeente alcohol gedronken wordt. Dat zegt burgemeester Marc-Jan Ahne na een gesprek met staatssecretaris Van Rijn gisteren over handhaving op campings.Â
Bij het gesprek waren ook de burgemeesters van Renesse en Texel aanwezig, twee gemeenten waar, net als in Ommen, veel jongeren op de campings staan. Ommen heeft meerdere campings binnen de gemeentegrenzen, waar Camping Denneoord de bekendste jongerencamping van is.
Zoals algemeen bekend wordt er op dat soort campings gedronken door jongeren, maar door de nieuwe wetgeving mag dat pas vanaf 18. Alleen drinken in de tent gebeurt op privéterrein en dat mag wel. En daar ging het gesprek over, aldus Ahne: "De discussie leek zich een beetje te spinnen van: 'Gaan we dan op de paden op een camping wel handhaven?' Ja dan krijg je een spelletje tussen jongeren en toezichthouders en daar heb ik niet zoveel behoefte aan. Daar zijn mijn toezichthouders te waardevol voor." In Ommen werken twee zogenoemde BOA's, die ook voor andere activiteiten moeten worden ingezet. Ahne benadrukt dat er bij excessen wel zal worden ingegrepen.
Sowieso vindt Ahne dat handhaving en controle op wie de alcohol levert, niet dé oplossing zijn, al ligt dat op Texel misschien anders: "Er is een verschil: Op een eiland moet het gekocht worden. Bij ons is het veel makkelijker om het mee te nemen. (..) Dan zien we inderdaad dat ouders een wagentje vol met kratten bier en een tent afleveren op de camping en nog vragen of ze het statiegeld netjes bij elkaar leggen."
Preventie is volgens Ahne het belangrijkste: "Dat heb ik ook tegen de staatssecretaris gezegd. Dat hij misschien ook eens met alle 400 andere burgemeesters moet praten. De jongeren zitten vijf dagen in het jaar hier op de camping, de rest van het jaar zitten ze in andere gemeenten."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.