nieuws

Overijssel meest succesvolle provincie in schuldsaneringen

Schuldsaneringen in Overijssel hebben steeds vaker succes. Het aantal mensen in de provincie dat met een schone lei uit het traject komt, stijgt al een jaar lang elk kwartaal op rij, terwijl het aantal schuldsaneringstrajecten dat als mislukt mag worden beschouwd is gedaald tot een minimum.
Uit de laatste cijfers blijkt dat het aantal schone lei verklaringen in het eerste kwartaal van dit jaar is gestegen tot 258, het hoogste aantal sinds begin 2010. En het aantal Overijsselaars die zelfs ondanks de schuldsanering toch nog failliet gingen, was met slechts tien juist het laagst in jaren. Daarmee komt in de provincie het 'succespercentage' van de schuldsaneringen op 85 procent in het begin van 2014, het hoogste percentage van heel Nederland.

Een soort faillissement

Een wettelijke schuldsanering wordt altijd uitgesproken door een rechter en is te vergelijken met een faillissement van een bedrijf. De rechter oordeelt dan dat iemand zo zwaar in de schulden zit dat er echt geen andere manier meer is om er uit te komen. De man of vrouw met schulden, wordt onder toezicht gesteld van een bewindvoerder, die bepaalt wat er nog terugbetaald moet worden: de rest wordt dan na enkele jaren kwijtgescholden, de zogeheten 'schone lei'.
Wie in de schuldsanering terechtkomt, krijgt dus een deel van zijn schuld kwijtgescholden, maar verliest ook de zeggenschap over zijn eigen geld.
Succespercentage schuldsanering (percentage beëindigingen met schone lei)
1. Overijssel 85%
2. Gelderland 84%
3. Zeeland 83%
4. Flevoland 82%
5. Groningen 81%
6. Drenthe 79%
7. Noord-Brabant 77%
8. Noord-Holland 75%
9. Utrecht 74%
10. Limburg 73%
11. Friesland 71%
12. Zuid-Holland 69%

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.