nieuws

Dutchbat-veteraan Kok uit Dedemsvaart "ziek" van uitspraak Srebrenica

"Volkomen belachelijk," zo noemt Boudewijn Kok, Dutchbat-veteraan uit Dedemsvaart de uitspraak over Srebenica vandaag gedaan door de rechter. Hij doelt hiermee op de uitspraak van de rechter vandaag, die zegt dat Nederland aansprakelijk is voor de deportatie van ruim driehonderd mannen in Srebenica in 1995.
"De rechter zegt dat als Dutchbat goed gehandeld had, dat de mannen niet dood zouden zijn. Ik denk niet dat de Serviërs zich hadden laten tegenhouden door een paar Dutchbatters", aldus Kok. Volgens Kok is niet Nederland, maar de VN aansprakelijk: "Wij riepen om hulp, maar die kwam niet. De VN, de hele wereld, keek weg van Srebrenica."
Kok begrijpt niets van de uitspraak: "Ze proberen steeds meer doden in onze schoenen te schuiven. Dan kunnen net zo goed de gevangenis in Den Haag open zetten. Als wij verantwoordelijk zijn, laat Mladic en Karadzic dan maar vrij." Mladic en Karadzic zitten, in afwachting van de uitspraak van het Joegoslavië-tribunaal, nog steeds vast. Dat er nog steeds geen uitspraak is gedaan over de twee, steekt Kok: "Het wordt maar vertraagd en vertraagd, lijkt wel alsof ze wachten tot ze dood zijn."
Dutchbat had, aldus de uitspraak van de rechtbank, 'gezien de kennis van dat moment over het lot van de mannelijke vluchtelingen en vanwege de bijzondere positie van de compound' geen medewerking mogen verlenen aan de deportatie van deze mannen, aldus de rechter.
Door de uitspraak van de rechtbank kunnen familieleden van de slachtoffers een schadevergoeding tegemoet kunnen zien.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.