nieuws

Onbekend filmscenario van Bert Haanstra ontdekt

Bert Haanstra
Bert Haanstra
De Waddenvereniging heeft een onbekend filmscenario uit 1976 over het Waddengebied van Bert Haanstra gevonden. De film van Haanstra, die opgroeide in Goor, is echter nooit gerealiseerd.
Veertig jaar lang lag het onbekende, vergeten scenario in een kluis van de Waddenvereniging. Het is ontdekt tijdens onderzoek in de archieven. Het scenario van Haanstra verdween in de kast door onenigheid met zijn opdrachtgevers. Haanstra besloot zich vijf maanden na afronding van het scenario terug te trekken omdat de vereniging alleen de schoonheid van het gebied wilde belichten en niet de bedreigingen. Het speet hem zeer dat hij de film niet kon maken zoals hij dat in gedachten had.
In een scenario van 199 scènes en meer dan vijftig bladzijden geeft een van Nederlands bekendste filmregisseurs een beeld van de Wadden in alle schoonheid, maar dus ook met de gevaren die het gebied bedreigen. Het plotseling opgedoken scenario vormt een bron van inspiratie voor filmmaker Ruben Smit, bekend van de succesvolle film De Nieuwe Wildernis. Zijn nieuwe film zal namelijk ook over het Waddengebied gaan. Bert Haanstra is onder meer bekend geworden door zijn films Glas, Fanfare en De Stem van het Water.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.