nieuws

Advocate uit Zwolle wil het racecircuit op en maakt kans dankzij Belgische tv

Een advocate met een grote liefde voor racen. Niet een combinatie die je dagelijks tegenkomt, maar voor de 28-jarige Natasja Elderman uit Zwolle is het onlosmakelijk met elkaar verbonden. Haar grote droom: ooit in de autoracerij terecht komen. En nu krijgt ze via het Belgische tv-programma Racing Stars de kans om die droom te verwezenlijken.
"Mijn vader keek altijd naar de Formule 1 toen ik klein was. Ik ben op een gegeven moment mee gaan kijken en sinds 1999 hebben we alle wedstrijden samen op tv of op het racecircuit gekeken." De liefde komt dus bij haar vader vandaan. "Maar toen ik voor mijn verjaardag een bestuurbare auto vroeg, kreeg ik gewoon een pop", lacht Elderman.

"Ik was vaak de snelste op de baan"

"Toen ik oud genoeg was ben ik begonnen met karten. Dat vonden m'n ouders niet heel erg leuk, het is toch wat gevaarlijk hè. Door de jaren heen merkte ik dat ik vaak de snelste was op de kartbaan. Dan denk je: heb ik misschien talent?"
Elderman nam een aantal lessen, boekte vooruitgang en doet dit jaar voor het eerst mee aan het Nederlands Kampioenschap met Huurkarts IKK, de hoogste raceklasse voor racers die geen eigen kart hebben. "We hebben inmiddels zes van de vijftien races gehad en het gaat steeds beter. Ik heb inmiddels al een aantal bekers mee naar huis genomen."

Strijden om een stoel

Onlangs werd ze gewezen op het Belgische TV-programma Racing Stars. Jan Wouters, een bekende Belgische coureur, selecteert in een aantal weken vier dames (en vier heren) die eind augustus mee gaan doen aan de 24 Uur van Zolder. "Ik ben geselecteerd om mee te strijden voor één van die vier plekken. We zijn met negen dames, drie uit Nederland en zes uit België. De komende weken zullen dus vijf vrouwen afvallen, je moet het zien als een soort Idols." De race wordt gereden in een Mazda MX5.
"We zijn hard aan het trainen. Een persoonlijk trainingsschema, want je moet echt topfit zijn om aan zo'n race mee te kunnen doen. We kunnen oefenen in een racesimulator, waarin we het circuit van Zolder rijden. En we moeten ons op sociale media profileren om stemmen te krijgen. Eind deze maand is er een opnamedag, dan zullen ook dames gaan afvallen."

"Ik heb al 16 keer de Indy 500 gereden"

Het doel is meedoen aan de 24 Uur van Zolder. Maar daarna? "Ik verdien mijn geld als advocaat, racen is een hobby. Maar, als ik uiteindelijk goed genoeg blijk te zijn om mijn geld te kunnen verdienen als coureur dan zou dat natuurlijk wel heel gaaf zijn", droomt Elderman. "Ik heb in mijn dromen inmiddels al een keer of 16 de Indy 500 gereden..."
De Facebookpagina van Natasje Elderman is hier te vinden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.