nieuws

Hittegolf in aantocht: 9 tips tegen de hitte

De komende dagen wordt het warm in Nederland. Het kwik zal waarschijnlijk rond de 30 graden uitkomen. Veel mensen zullen genieten van de temperaturen, maar er zijn ook genoeg gevaren van deze warmte. Het Nationaal Ouderenfonds waarschuwt dat met name oudere mensen er veel last van zullen hebben.
Omdat ouderen vaak minder transpireren en minder dorstgevoel hebben, lopen ze meer risico op uitdroging en oververhitting. Ook medicijngebruik kan ervoor zorgen dat mensen uitdrogen of suffer worden, waardoor ze minder alert zijn op de gevolgen van de warmte.
Het Ouderenfonds geeft dan ook tips om de hitte aan te kunnen. Die tips gelden natuurlijk niet alleen voor ouderen, want iedereen moet goed oppassen met deze hoge temperaturen.

Tips tegen de hitte

1. Drink minstens twee liter water, vruchtensap of kruidenthee verspreid over de dag. Neem altijd water mee en drink ook als je geen dorst hebt. Drink minder alcohol, koffie en suikerhoudende dranken, want die onttrekken juist vocht aan het lichaam.
2. Smeer de huid altijd in met zonnebrandmiddel als je naar buiten gaat.
3. Ga zo min mogelijk naar buiten tussen 11.00 en 17.00. Als je er toch uit moet, doe dat dan vooral in de ochtend.
4. Draag lichte en luchtige kleding, het liefst van katoen, linnen of andere natuurlijke stoffen en bedek het hoofd met een hoed of zonneklep.
5. Blijf goed eten! Zorg dat je voldoende vitaminen en zout binnenkrijgt door groenten en fruit. Soep, bouillon, melk, ijs en tomatensap vullen het zouttekort goed aan.
6. Doe niet teveel en neem voldoende rust.
7. Is iemand in uw omgeving alleen, die gezondheidsklachten heeft, houd dan een extra oogje in het zeil. Bel af en toe of ga even langs, om te kijken of het allemaal goed gaat.
8. Houd de warmte zoveel mogelijk buiten, door overdag ramen en deuren dicht te houden en 's avonds en 's nachts maximaal te luchten. Maar pas wel op voor inbrekers!
Op Twitter waarschuwen veel wijkagenten daarvoor:
9. En als je buiten nog even geniet van een zwoele zomeravond, houd dan wel rekening met de buren.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.