nieuws

Grootscheepse telling van ganzen in Overijssel

Om in kaart te brengen hoeveel ganzen er zijn in Overijssel, is vandaag een grote telling gedaan in de provincie. Vorig jaar werd ook al zo'n telling gehouden.
Boeren, jagers en medewerkers van natuurorganisatie vertrokken vanmorgen gewapend met een verrekijker de natuur in om de ganzen te tellen. In het algemeen gaan de tellers te voet of met een auto. Maar in bijvoorbeeld de Weerribben gaan er ook groepjes per boot op pad om de dieren goed in kaart te brengen. Er wordt daarbij genoteerd hoeveel ganzen er zijn maar ook waar die ganzen precies zitten.
De ganzentelling, die in heel Nederland wordt gehouden, is het resultaat van een overeenkomst tussen natuur- en landschapsorganisaties. Die willen in kaart brengen hoeveel ganzen er zijn, zodat het beleid daar op aangepast kan worden. Ganzen veroorzaken in sommige gebieden veel overlast door bijvoorbeeld hele weides kapot te grazen.
Naar aanleiding van de telling wordt het beleid aangepast en kan het zijn dat in bepaalde gebieden maatregelen genomen worden om het aantal ganzen te verminderen. De resultaten van de telling worden later pas bekendgemaakt.
Bekijk de video in HD op YouTube.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.