nieuws

Natuur steeds droger, gevaar van natuurbrand wordt groter

Code geel voor de natuur
Code geel voor de natuur
Na een aantal dagen van flinke warmte en geen regen wordt de natuur steeds droger. Inmiddels geldt er een 'code geel' wat betekent dat er geen direct gevaar is voor een natuurbrand maar dat als er brand uitbreekt, de brandweer mogelijk met extra materieel uitrukt.
Bij het risico op natuurbranden spelen meerdere factoren mee. Het heeft natuurlijk te maken met een langere periode van droogte en hoge temperaturen maar ook de wind en felheid van de zon spelen mee. Als de natuur langere tijd droog staat, kan een klein vlammetje snel uitbreiden en een grote natuurbrand worden.
Natuurorganisaties en brandweer vragen mensen altijd goed op te letten in de natuur. Gooi geen sigaretten of glas in de natuur, wees voorzichtig met vuur en denk bijvoorbeeld ook aan broeigevaar in opgehoopt tuinafval. Zodra een code oranje of rood van kracht wordt, gaan ook terreineigenaren en hulpdiensten voorzorgsmaatregelen nemen. Zij zijn dan extra alert en de brandweer kan bijvoorbeeld vanuit de lucht de natuur in de gaten gaan houden.
Overigens is de verwachting dat er vanmiddag of vanavond nog wel een buitje kan gaan vallen. Vaak heeft één zo'n regenbui weinig effect op de droogte. Het zal langere tijd moeten regenen, wil de code geel voor de natuur komen te vervallen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.