nieuws

Grafsteen geplaatst in stoep voor Balengebouw in Enschede als protest

Pop-up grafzerk bij Balengebouw
Pop-up grafzerk bij Balengebouw
Bij het Balengebouw in Enschede is plotseling een grafzerk neergezet met alleen het woord 'Ik' erop. Het is het 'Ik' uit de titel van het boek 'Ik, Jan Cremer'.
Het gaat om een zogenoemd pop-up kunstwerk, van Paul Hajenius. Kunstenaar Hajenius heeft de grafzerk in een leeg perkje gezet en zet er plantjes omheen. Hij protesteert zo tegen de gang van zaken rond het Balengebouw.

Nog één potentiële huurder

Het gebouw aan de Lonnekerspoorlaan is van woningcorporatie De Woonplaats. Die heeft het na de vuurwerkramp in 2000 voor miljoenen euro's verbouwd. Zo is er een glazen verdieping tussen gekomen. Het zou het Cremermuseum worden, maar dat bleek niet haalbaar.
Het Balengebouw heeft nu nog een culturele bestemming maar de woningcorporatie kan nog geen huurder vinden. Ze neemt nog tot september de tijd voor onderhandelingen met een laatste kandidaat. Wie dat is wil De Woonplaats niet zeggen. Als die onderhandelingen mislukken, wordt het kenmerkende gebouw verkocht. De woningcorporatie zegt dat het gebouw geschikt is om te verbouwen tot lofts.

'Bejaardenhuis voor kunstenaars'

Hajenius ziet daar mogelijkheden voor een bejaardenhuis voor Enschedese kunstenaars, waar hij al jaren voor ijvert: Het Cremerhuis. Met daarachter een laatste rustplaats voor lokale beroemdheden. De kunstenaar noemt Gert Jan Dröge, Willem Wilmink, Freddy Golden, Harm Edens, Marcel Möring en Jaap Scholten. "Het begin is er. Hier rust IK"
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.