nieuws

Grafsteen bij Balengebouw in Enschede kan blijven staan

Zerk kan nog paar maanden blijven staan
Zerk kan nog paar maanden blijven staan
De grafsteen die vorige week ineens verscheen bij het Balengebouw in Enschede, blijft voorlopig staan. Dat laat de gemeente Enschede desgevraagd weten.
De zerk staat in een leeg plantenbed, dat pas in het najaar door de gemeente wordt beplant. Als dat gebeurt moet de steen, gemaakt door kunstenaar Paul Hajenius, wel weg. "Het staat nu niemand in de weg", aldus de gemeente.
De grafsteen met het opschrift IK, refereert aan 'Ik, Jan Cremer' van de geboren Enschedese schrijver Jan Cremer. Hij zou zijn naam geven aan een museum voor outsiderkunst in het Balengebouw. Het gebouw is speciaal daarvoor voor miljoenen euro's opgeknapt nadat het door de vuurwerkramp beschadigd raakte. Het museum bleek echter niet haalbaar.
Eigenaar woningcorporatie De Woonplaats kan nu geen huurder vinden die voldoet aan de bestemming cultuur van het pand. "Als die huurder er in september nog niet is, gaat het bordje 'te koop' erop", aldus woordvoerster Dakhorst. Er wordt nog gesproken met een mogelijke huurder. Volgens Hajenius gaan er geruchten dat dit om het Bonnefantenmuseum in Maastricht gaat, maar dat wil De Woonplaats niet bevestigen.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.