nieuws

Omwonenden: "Illegale bomenkap op landgoed De Eese bij Steenwijk"

Een groep bewoners van De Eese bij Steenwijk is woedend. Want ondanks de hoge natuurlijke waarde van Landgoed De Eese zijn ruim 1400 oude bomen gekapt voor de bouw van een luxe villa.
Emoties en machteloosheid voeren de boventoon in gesprekken over de bomenkap. Want wat de omwonenden zelf nooit voor elkaar kregen -een vergunning voor bouw of verbouw- dat is hun buurman wel gelukt. Mercedes-dealer Ruinemans wil op een stuk bosgrond op het landgoed De Eese een luxe villa bouwen. De villa wordt 750 kubieke meter groot, onder de grond komt een kelder van 400 kubieke meter. Om dit mogelijk te maken moesten de bomen op het bosperceel tegen de grond.

Illegaal

Buurman Arend Dekker weet niet wat hij met zijn gevoelens moet sinds hij afgelopen vrijdagnamiddag, vlak voor het begin van de bouwvak, zag dat naast zijn perceel een heel stuk bos tegen de grond is gegaan. Ook de rij bomen op zijn perceel tegen de erfgrens is plat gegaan. Van de ruim 1500 soms eeuwenoude bomen zijn nu nog 67 sparren over. Volgens Dekker is die bomenkap grotendeels illegaal. Datzelfde zeggen ook de bewoners van recreatiepark De Eese, die het uitzicht ineens drastisch zagen veranderen.

"Dit soort gevoelens komen vaker naar boven met dergelijke bouwprojecten. Toch is hier alles gegaan zoals het zou moeten," zegt wethouder Wagteveld van de gemeente Steenwijkerland. Hij weet zeker dat er geen sprake is van illegale bomenkap. "Onze controleurs van de afdeling Handhaving zijn recent nog ter plekke geweest en zij hebben geen misstanden aangetroffen."
Voor hen die twijfelen over de uitvoering van de bouwwerkzaamheden kunnen op het gemeentehuis alsnog de tekeningen komen bekijken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.