nieuws

Twijfels over verhaal van adder bij de Bornsebeek, wandelaars op hun hoede

Het bericht over de adderbeet bij de Bornsebeek in Borne heeft nogal wat stof doen opwaaien. Veel mensen delen het bericht op Facebook en waarschuwen mensen in hun omgeving voor de adder. En ook op straat reageren mensen ongerust. Maar was het wel een adder? Er zijn mensen die dat in twijfel trekken.
Deze twijfel lijkt terecht, want de RAVON, het Reptielen, Amfibieën en Vissen Onderzoek Nederland, zet vraagtekens bij dit nieuws. Op de Facebookpagina zegt RAVON: "Langs de Bornsebeek zijn geen adders bekend. De foto ziet er wel uit als een adderbeet, ervan uitgaande dat de foto bij de betreffende beet hoort. Verschijnselen kloppen ook, maar vindplek niet en dat roept vraagtekens op."

Onlogische plek

Adders als deze komen wel voor in Haaksbergerveen en Aamsveen, maar bij de Bornsebeek is een onlogische plek. Een woordvoerder van RAVON vind het ook vreemd dat het slachtoffer de slang niet heeft gezien. Als het wel een adder is, adviseert de RAVON om het dier daar weg te halen. Het is geen geschikte plek voor een adder, zeker omdat mensen in de omgeving er geen rekening mee houden, zoals bijvoorbeeld op de Veluwe.
Boswachter Roel Korbee twijfelt ook of het een adder geweest is. Het is ongewoon gebied voor het dier en het gedrag is ook vreemd. Normaal zou een adder al weg zijn geweest al er iemand aankomt. Ook Korbee vindt het vreemd dat er geen slang gezien is. Het weghalen van het dier zou volgens de boswachter niet nodig zijn, want een adder vlucht wel als het nodig is.

Ongeloof

Op straat bij de Bornsebeek is vooral ongeloof. Hondenbezitters zeggen dat het een mooie en rustige route is, door de natuur, langs het water. Ze geloven niet dat er echt adders in het gras zitten. Iedereen zegt dat ze hun hond daar wel blijven uitlaten, maar voortaan goed opletten en hoge schoenen of laarzen en een lange broek aantrekken.
Degenen die reageren op het bericht op Facebook, doen vooral de oproep om op te passen bij het uitlaten van de hond. "Hoop dat jullie er niet lopen, wel oppassen" en "Wow heftig! Bedankt voor het waarschuwen, daar loop ik dus niet meer langs!" Iemand die zegt dat hij zelf in de reptielenwereld heeft gezeten zegt: "Pas maar op! Een adder kan giftig zijn!"

Meer adders gezien?

In reacties op het eerdere bericht, wordt gezegd dat de adderpopulatie dit jaar enorm zou kunnen zijn, omdat het warm en vochtig is. Er zouden al wel meer adders zijn gezien bij de Bornsebeek. Iemand anders twijfelt, net als de RAVON en de boswachter, of het wel echt om adders gaat en niet om een andere slangensoort.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.