nieuws

IJsselkogge voorlopig niet naar Kampen, conservering gebeurt in Lelystad

Onderwaterfoto van de IJsselkogge
Onderwaterfoto van de IJsselkogge
De IJsselkogge, het historische scheepswrak dat op nu nog op de bodem van de IJssel bij Kampen ligt, gaat na berging voorlopig naar de Stichting Batavialand in Lelystad. Dat heeft Rijkswaterstaat bekend gemaakt. Of dat ook betekent dat de IJsselkogge uiteindelijk niet in Kampen geëxposeerd gaat worden, moet nog besloten worden.
De gemeente Kampen besloot begin juli dat de gemeente toch geld wilde vrijmaken voor de expositie van de IJsselkogge. Er werd lange tijd gediscussieerd in Kampen over de 5 ton die nodig was voor de expositie. Omdat het zo lang duurde, had Rijkswaterstaat al gewaarschuwd dat er mogelijk met andere partners in zee werd gegaan.

IJsselkogge zeker twee jaar in Lelystad

De IJsselkogge blijft zeker twee jaar in Lelystad, omdat de conservering van het middeleeuwse scheepswrak zolang gaat duren. De conservering gebeurt alleen als de kwaliteit van de IJsselkogge goed genoeg is. Voor Rijkswaterstaat was het nodig dat er snel een besluit werd genomen over de conservering, omdat Rijkswaterstaat in het kader van Ruimte voor de Rivier een zomerbedverlaging in de IJssel aanbrengt. Daardoor wordt de kans op overstromingen in de regio kleiner, aldus Rijkswaterstaat.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.