nieuws

"Provincie Overijssel is eigenaar van IJsselkogge in Kampen"

De provincie Overijssel is eigenaar van de IJsselkogge in Kampen. Dat is waar locoburgemeester Gerrit Jan Veldhoen van Kampen vanuit gaat. Hij is er verder van overtuigd dat de Kogge in zijn stad geëxposeerd gaat worden.
Gisteren werd bekend dat de IJsselkogge, die nu nog op de bodem van de IJssel bij Kampen ligt, na de berging voorlopig naar de Stichting Batavialand in Lelystad gaat. Dat maakte Rijkswaterstaat bekend. Daar wordt het historische scheepswrak onderzocht en geconserveerd.
Veldhoen gaat er vanuit dat de provincie Overijssel de eigenaar van het scheepswrak is, dit gezien de huidige ligging van de Kogge. Hij denkt dan ook dat het schip in Kampen wordt tentoongesteld. Dit omdat de provincie zich met bijdragen hard maakt voor de berging en de expositie.

'Eerste zorg is conservering van IJsselkogge'

Hans Brouwer van Rijkswaterstaat denkt dat de tijd zal uitwijzen wie de eigenaar van de IJsselkogge is en waar deze tentoon wordt gesteld. Zijn eerste zorg is dat het scheepswrak geconserveerd wordt. Volgens hem is alle expertise aanwezig in Lelystad. De IJsselkogge blijft zeker twee jaar in Lelystad, omdat de conservering zolang gaat duren.
Voor Rijkswaterstaat was het nodig dat er snel een besluit werd genomen over de conservering, omdat Rijkswaterstaat in het kader van Ruimte voor de Rivier een zomerbedverlaging in de IJssel aanbrengt. Daardoor wordt de kans op overstromingen in de regio kleiner, aldus Rijkswaterstaat.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.