Uraniumverrijker Urenco in Almelo gaat veiligheid verbeteren

Uraniumverrijker Urenco moet in de vestiging in Almelo een aantal leidingen vervangen om de veiligheid te verbeteren. Dat is de conclusie van een zogenoemde stresstest die bij Urenco is uitgevoerd.

De stresstest is gedaan naar aanleiding van de ramp bij het Japanse Fukusyma, in 2011. Binnen de gehouden test wordt gesimuleerd dat Urenco met extreme klimatologische omstandigheden, als aardbevingen, overstromingen, tornado's, te kampen krijgt.

Uit de eerste testresultaten bleek dat een deel van de leidingen na een breuk mogelijk verarmd uranium zou kunnen verliezen. Dat zou geen gevaar voor de volksgezondheid opleveren maar toch bepaalde de Urenco-leiding dat het systeem moet worden aangepast. Totale verbouwingskosten bedragen ruim een half miljoen euro.

Naast deze bouwkundige aanpassing wordt ook het bedrijfsproces van Urenco geoptimaliseerd. Bij de Almelose vestiging werken ruim 260 mensen. De totale jaaromzet is ruim 1 miljard euro.

Naast brandstof voor kernreactoren levert Urenco ook zogenaamde stabiele isotopen die worden gebruikt voor bijvoorbeeld bestralingen om tumoren in een lichaam te bestrijden.

Meer over dit onderwerp:
Urenco Almelo veiligheid Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren