nieuws

Verkrachter van hoogbejaarden wil terug naar Enschede

Rollator
Rollator
De man die in 2004 is veroordeeld voor de verkrachting van drie hoogbejaarde vrouwen in een verzorgingshuis te Glanerbrug wil het liefst zo snel mogelijk terug naar zijn geboorteplaats Enschede. Dat vertelde hij donderdag voor de rechtbank in Almelo. Daar werd besproken of zijn tbs verlengd moet worden.
De man zit al acht jaar in een tbs-kliniek in het westen van het land. Als het aan het Openbaar Ministerie gaat de terugkeer van de man naar Enschede nog wel even duren. Het OM vroeg de rechtbank om de tbs-behandeling met twee jaar te verlengen en volgt daarmee het advies van de kliniek.

Libido-remmende middelen

De kliniek vindt dat de inmiddels 42-jarige oud-Enschedeër nog niet zover is hij met zijn behandeling kan stoppen.  De man gaat inmiddels wel met onbegeleid verlof en heeft een baan bij een printshop in een andere kliniek. Om te voorkomen dat hij opnieuw in de fout gaat is de man verplicht om libido-remmende middelen in te nemen, maar dat heeft hij lange tijd geweigerd. Die medicatie neemt hij nu wel, maar met tegenzin.
De behandelaars van de tbs-kliniek denken dat het nog een tijd duurt voordat de man naar een overgangskliniek in de omgeving van Enschede kan. Een probleem daarbij is dat de beoogde kliniek, Oldenkotte in Rekken, op 1 januari 2015 dicht gaat.

Veel onrust

De verkrachtingen van de hoogbejaarde vrouwen, één van de slachtoffers was 92 jaar oud, veroorzaakten in jaren negentig veel angst bij bewoners van het Glanerbrugse verzorgingshuis. Er werd jarenlang tevergeefs gezocht naar de dader. Die liep in 2004 tegen de lamp, toen hij in Duitsland aangehouden werd na nieuwe zedendelicten. Een DNA-match linkte de man aan de verkrachtingen in Glanerbrug. Hij werd uitgeleverd en veroordeeld.
De rechtbank maakt over twee weken bekend of de man inderdaad nog twee jaar in de tbs blijft of dat zijn behandeling voorwaardelijk beëindigd wordt of dat de tbs met slechts 1 jaar verlengd wordt. Dat is het voorstel van de advocate. De oud-Enschedeër verwijt de kliniek overigens grote traagheid. Volgens hem komt dat door de grote bezuinigingen bij justitie.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.