nieuws

Kamerlid Omtzigt Enschede: onderzoek vliegramp als oorlogsmisdaad Rusland

Nederland moet het Internationaal Strafhof vragen om onderzoek te doen naar het neerstorten vliegtuig van Malaysian Airlines met 194 Nederlanders aan boord. Vermoedelijk is sprake van een oorlogsmisdaad, maar dat moet het Strafhof bepalen. Dat zegt het Enschedese CDA-Tweede Kamerlid Omtzigt uit Enschede na een debat in de Tweede Kamer en gesprekken met nabestaanden op vliegveld Eindhoven.
Omtzigt was in Eindhoven aanwezig bij een bijna twee uur durende ceremonie rond de aankomst van twee vliegtuigen met 75 lichamen van slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne. De 75 slachtoffers zaten vorige week in een vliegtuig dat op weg naar Maleisië mogelijk is neergeschoten door pro-Russische separatisten. De gesprekken met de nabestaanden waren volgens Omtzigt emotioneel: "de mensen vragen zich af of hun geliefden in de kisten liggen die passeren, of misschien gisteren of mogelijk morgen. Of dat ze misschien helemaal niet gevonden worden".

'Rusland is geen rechtsstaat'

Volgens Omtzigt maakt dit duidelijk dat het de grootste aanslag op Nederland is in heel lange tijd en dat Rusland geen rechtstaat is. Dat werd volgens hem al duidelijk bij het optreden van Rusland in De Krim, Abchazië en Zuid-Ossetië. In een debat in de Tweede Kamer heeft hij vanmorgen minister Opstelten van Justitie gevraagd om samen met Oekraïne en Maleisië het Internationaal Strafhof te vragen om een onderzoek. Opstelten heeft zich daar nog niet over uitgelaten. Hij antwoordt schriftelijk op die vraag.

Sancties

Daarnaast pleit Omtzigt voor sancties. Voor het neerstorten van het toestel met vluchtnummer MH17 was al besloten tot extra sancties vanwege de annexatie van de Krim en de inmenging in Oost-Oekraïne, maar die zijn nog steeds niet concreet ingevuld. "Het zou raar zijn als na de aanslag die sancties plotseling van tafel zouden gaan", aldus Omtzigt.
Lees meer over de vliegramp in het Dossier Vliegramp MH17

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.