nieuws

ChristenUnie Staphorst wil vaker kijkje in jongerenkeet

Voorbeeld van een jongerenkeet
Voorbeeld van een jongerenkeet
De ChristenUnie in Staphorst vindt dat de gemeente meer moet controleren of jongerenketen zich aan de regels houden. Dat heeft fractievoorzitter Dik Vedder gezegd.
Vedder constateert dat het aantal keten in Staphorst toeneemt. De reden is volgens hem simpel: jongeren onder de 18 jaar mogen geen alcohol meer kopen in het café of in de supermarkt, sinds de nieuwere, veel strenge Drank- en Horecawet van kracht werd.
"De enige manier waarop deze jongeren nog een biertje kunnen drinken is in een keet. Ik zeg niet dat keten gesloten moeten worden, maar ik zeg wel dat er meer gecontroleerd dient te worden. De wetgeving is namelijk veranderd. Controleer het gewoon, is het goed, dan is het goed, zo niet, dan moet je er wat aan doen", aldus Vedder.

Gezamenlijk ketenbeleid

Staphorst heeft een ketenbeleid. Een zestal gemeenten nam in 2008 het initiatief om gezamenlijk beleid te ontwikkelen. Het ging om Dalfsen, Hardenberg, Ommen, Staphorst, Steenwijkerland en Zwartewaterland.
In het beleid staat dat jongerenketen bekend moeten zijn bij de gemeente en dat ze in principe inpandig moeten zijn. In Staphorst geldt dat er niet meer dan vijftien personen aanwezig mogen zijn. De keet mag verder geen commercieel karakter hebben.
Er is dan wel beleid, veel gecontroleerd wordt er niet in Staphorst. Tijdens de laatste gemeenteraadsvergadering voor het reces bleek zelfs dat er raadsleden zijn die helemaal niet op de hoogte zijn dat Staphorst überhaupt ketenbeleid heeft.

Bijna geen overlast

Er wordt weinig gecontroleerd, maar er is dan ook weinig overlast. Staphorst beschouwt keten als zogeheten verlengde huiskamers, waar ouders verantwoordelijk zijn. Je gaat ook niet bij mensen naar binnen om te controleren of ze wel of niet drinken, zo wordt vaak gezegd.
Het beleid werd in 2008 opgesteld en wordt over twee jaar geëvalueerd, zo liet burgemeester Joop Alssema van Staphorst vorige week weten. De evaluatie mag - als het aan Vedder ligt - ook naar voren gehaald worden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.