nieuws

Indrukwekkende dagen voor Overijsselse chauffeurs rouwstoet MH17

Colonne over de A2
Colonne over de A2
Voor de vierde keer deze week is er een rouwstoet met MH17-slachtoffers van vliegbasis Eindhoven richting Hilversum gereden. Net als de voorgaande dagen reden ook vandaag chauffeurs uit Overijssel mee. Voor velen van hen waren de afgelopen dagen een indrukwekkende ervaring.
Vandaag zijn 38 kisten met stoffelijke overschotten van de slachtoffers van de ramp met vlucht MH17 overgebracht naar de Korporaal Van Oudheusdenkazerne gebracht voor identificatie. Woensdag werden al 40 kisten vervoerd, donderdag 74 en vrijdag 75.

Alle auto's zwart

Een bijzondere klus voor de chauffeurs van de lijkwagens. Zij zijn benaderd door uitvaartverzorger Monuta. Monuta coördineert op verzoek van de overheid de ceremoniële plechtigheid. Het bedrijf heeft een speciaal team voor bijvoorbeeld uitvaarten met maatschappelijke impact, waar ook hoogwaardigheidsbekleders bij zijn.
Op verzoek van de overheid waren alle rouwwagens zwart. Daarom is er een beroep gedaan op uitvaartondernemers in heel het land. Ook chauffeurs uit Overijssel reden de afgelopen dagen mee in de stoet. In totaal werd er zestien keer een Overijsselse chauffeur ingezet. Woensdag en donderdag vier, vrijdag zes en vandaag twee.

Tot in detail geregeld

De plechtigheid moest waardig zijn en verliep dan ook strak georganiseerd. 's Morgens was er een briefing en werd een draaiboek doorgenomen. Vervolgens werden instructies gegeven. Alles was tot in detail geregeld, geeft Monuta aan.
Zo waren er regels voor hoe de lijkwagens opgesteld moesten staan. Alle deuren moesten tegelijkertijd geopend en gesloten worden. En er werd zelfs voorgeschreven hoe de chauffeurs bij de auto moesten staan en hoe ze hun handen moesten houden.

Voorlopig laatste

Voor veel chauffeurs was meerijden in de rouwstoet een bijzondere ervaring. Langs de route van Eindhoven naar Hilversum stond elke dag een enorme mensenmassa. Ook werden er bloemen naar de wagens gegooid. Een Gelderse chauffeur zei tegen Omroep Gelderland het meest onder de indruk te zijn van het openen van het vliegtuig en het naar buiten dragen van de kisten.
De rit van vandaag is voorlopig de laatste rouwstoet geweest. Er zijn nog geen nieuwe vluchten vanuit Oekraïne naar Nederland gepland. 
Lees meer over de vliegramp in het Dossier Vliegramp MH17

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.