nieuws

Pomphouders verkochten in mei opnieuw minder brandstof

Opnieuw minder brandstof verkocht
Opnieuw minder brandstof verkocht
Afgelopen mei is er, voor de vierde maand op rij, flink minder brandstof verkocht dan dezelfde maand in 2013. Dat blijkt uit CBS-cijfers.
Zo werd afgelopen mei 50 miljoen liter diesel (8 procent) minder verkocht dan in mei 2013. Ook werd er 27 miljoen liter minder benzine (6 procent) getankt en daalde de afzet van lpg met 10 miljoen liter (22 procent).
Pomphouders klagen al maanden over de verhoging van de accijnzen op diesel en lpg. Die hebben er volgens hen toe geleid dat er massaal over de grens wordt getankt, waardoor Nederlandse pomphouders in de grensstreek omzet verliezen.

Verliespost

In totaal is in Nederland tussen januari en mei 277 miljoen liter brandstof minder getankt dan een jaar eerder. Daarvan ging alleen in januari een plus de boeken in.
"Dat vertaalt zich op basis van de huidige accijnstarieven in een verliespost van 147,3 miljoen euro voor de schatkist, terwijl het kabinet juist een plus van soortgelijke omvang had voorzien", concludeert brancheorganisatie Bovag uit eigen berekeningen.

Te rooskleurig beeld

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën liet onlangs weten dat de accijnsverhoging wél geld opleverde. Volgens de Bovag heeft hij daarbij de daling van mei niet meegerekend en gaf de stijging van januari een te rooskleurig beeld.
Bovag en de belangenvereniging van pomphouders BETA, hebben de staat aansprakelijk gesteld voor de omzetverliezen van pomphouders in de grensstreek. "Indien er volgende week geen toereikend compensatievoorstel vanuit Den Haag wordt gedaan, volgt een dagvaarding voor een bodemprocedure."
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.