nieuws

Vrouw uit Staphorst brengt boek uit over pesten

Vera Lier (18) schreef een boek over pesten op school
Vera Lier (18) schreef een boek over pesten op school
De 18-jarige Vera Lier uit Staphorst heeft een boek uitgebracht over pesten. Hoewel Lier pas 18 is, lag het verhaal al jaren op de plank, want ze schreef het al toen ze 13 jaar oud was.
Vijf jaar later vindt ze ineens een aanleiding om het boek op de markt te brengen. Ze studeert voor onderwijsassistent. Op een dag in april van dit jaar zat ze in haar stageklas. Er was een beetje gedoe over pestende kinderen en dat was aanleiding voor Lier om het manuscript op te sturen naar een uitgever. Het verhaal paste ze nauwelijks aan, maar toch had ze in één keer beet. “Ik werd een dag later al gebeld door Boekscout. Ze vonden het goed.”

Terreur

Lier liet het verhaal al die jaren liggen omdat ze het zelf te heftig vond. Het gaat over Thijs, een leerling van een middelbare school die wordt gepest, maar niet een klein beetje. De jongen wordt geterroriseerd en ondergaat  vernederingen, mishandelingen en afpersingen. De jongen durft niet voor zichzelf  op te komen. Het verhaal gaat over angst, schaamte, eenzaamheid, de schone schijn ophouden en heeft een ultiem slecht einde.

Als in een film

Lier kreeg het idee voor het boek omdat ze een opstel moest schrijven. Hoewel ze zelf nooit gepest is, slaagde ze er in om in de huid te kruipen van Thijs. "Ik moest een opstel maken voor Nederlands. Dat had ik gedaan. Toen dat klaar was, bleef ik verder schrijven. Het was alsof ik in een film terecht was gekomen. Het gebeurde gewoon.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.