nieuws

Oud-dijkgraaf: "Niet overhaast investeren in maatregelen tegen wateroverlast"

Oud-dijkgraaf Sybe Schaap vindt dat er niet overhaast moet worden geïnvesteerd in het voorkomen van wateroverlast door zware regenval. "Er moet een goede balans zijn voor wat we aan regenwater kunnen opvangen en bergen en de schade die zich soms voordoet door zware regenval", aldus de voormalig dijkgraaf van waterschap Groot Salland.
Het Verbond van Verzekeraars schatte de schade van de zware regenval van gisteren op zo'n tien miljoen euro. Veel geld, vindt ook Schaap, maar slechts een schijntje als je het afzet tegen de kosten die je moet maken om hele rioolstelsels aan te pakken. "Dan heb je het over honderden miljoen euro's."

"Beetje risico is er altijd"

Overhaast investeren in structurele maatregelen zou volgens Schaap erg onverstandig zijn. "Een beetje risico blijf je altijd lopen. Dat moet je accepteren. In Nederland hebben we nog steeds niets te klagen. Maar wat we ook doen, er zal altijd een keer een piek zijn in de hoeveelheid water die naar beneden komt die schade oplevert."
Schaap benadrukt dat gemeenten en waterschappen niet stilzitten. Hij weet dat er veel gebeurt en dat er vanaf 1998 veel is gebeurd om de overlast door water zoveel mogelijk te beperken. "Maar het valt hem wel op dat de frequentie van zware regenbuien in Europa toeneemt. Klimaatverandering of toeval. Het blijft goed om te kijken of er nieuwe maatregelen nodig zijn."
De regenval zorgde gisteren voor grote problemen in Overijssel en andere delen van Nederland. Straten stonden blank in onder meer Diepenheim, waar een kruispunt blank stond en in Goor, waar de riolering in de Kerkstraat het niet aankon. Ook kwamen er meldingen uit Enschede, Olst, Haarle, Markelo, Rijssen, Haaksbergen, Deventer en Rijssen.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.