nieuws

Ecoloog De Haan: "Wintergans is onterecht vogelvrij verklaard"

De wintergans is onterecht vogelvrij verklaard. Dat vindt ecoloog De Haan van Natuurmonumenten Overijssel. De schade door ganzen bij boeren is weliswaar met tachtig procent toegenomen, maar dat komt absoluut niet door de wintergans. "Die verdient juist extra bescherming, omdat er zeldzame soorten tussen zitten zoals de rietgans en de dwerggans."
Natuurorganisaties en Vogelbescherming Nederland willen niet dat de provincie Overijssel het toestaat in de winter ganzen te doden. Zij hebben hiertegen deze week formeel bezwaar gemaakt. Want niet de winterganzen, maar de alsmaar groeiende populatie zomerganzen is verantwoordelijk voor de schade aan gewassen. "Daarnaast zijn de prijzen van de gewassen gestegen. Dus een toename van tachtig procent van de schade wil niet zeggen dat de ganzen ook tachtig procent meer hebben opgegeten. De ganzen krijgen voor een deel ook nog de schuld van de marktwerking", zegt De Haan.

"Harder lopen voor wintergans"

De provincie Overijssel is de enige provincie in Nederland waar ganzen in de winter mogen worden afgeschoten. Volgens de provincie is dat nodig voor een goede balans tussen het aantal ganzen en de schade. Een argument waar ecoloog De Haan niet gevoelig voor is. "Met die balans zegt de provincie eigenlijk dat ze zich houden aan de wet en dat ze niets meer dan dat doet. Maar ze mogen wel iets harder lopen voor de winterganzen. Zeker ook omdat die niet verantwoordelijk zijn voor de schade."
De Haan sluit zijn ogen niet voor de schade door ganzen. "Nee, die is enorm. Ik ben bij boerenbedrijven geweest die tienduizend euro schade hadden. Dat is gigantisch en baart ons zorgen. Maar nogmaals, het komt niet door de winterganzen. Dat aantal is juist afgenomen. Die verdienen bescherming. Vooral ook omdat Nederland internationaal gezien verreweg het belangrijkste ganzenland is in de winter. Wij hebben grote internationale verantwoordelijkheid voor die beesten."
Natuurorganisaties en ook de Vogelbescherming willen meewerken aan een oplossing voor de boeren. "Wij willen er alles aan doen om de zomerpopulatie kleiner te maken, zodat die op een maatschappelijk aanvaardbaar niveau komt. Maar we hebben ook gezegd dat we met z'n allen van de kwetsbare wintergans moeten afblijven. Die heeft de provincie Overijssel niet aanvaard. Nou, dan zeggen wij op onze beurt dat we in de zomer niet meer meedoen."
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.