nieuws

Cel geëist tegen man uit Litouwen voor drie inbraken in Hasselt

Cel geëist voor drie inbraken in Hasselt
Cel geëist voor drie inbraken in Hasselt
Voor de rechtbank in Zwolle is een gevangenisstraf van vijftien maanden geëist tegen een 35-jarige man uit Litouwen. De man werd in april betrapt bij een inbraak aan de Sikkel in Hasselt.
Een buurvrouw zag de man inbreken en belde de politie. Op het moment dat de gewaarschuwde agenten de inbreker wilden aanhouden, bespoot die hen met traangas en probeerde weg te komen. Dat mislukte omdat de politie de woning had omsingeld. 

Vergoeding voor schade door traangas

De man werd in de voortuin alsnog onderschept. De agenten kregen het traangas in hun ogen en longen. Ze hebben voor de rechtbank om een schadevergoeding van 250 euro gevraagd.
Volgens de officier van justitie pleegde de Litouwer diezelfde nacht ook twee andere inbraken in Hasselt. Ze vonden de spullen die daarbij werden gestolen bij de Litouwer. Ook was de manier van inbreken hetzelfde. De Litouwer ontkent niet dat hij inbrak bij de woning waar hij aangehouden werd, maar ontkent de twee andere inbraken wel.

Spullen gekregen op kroegentocht

Volgens hem kreeg hij de spullen die bij die inbraken weg waren genomen, eerder op de avond van een kennis. Dat zou zijn gebeurd tijdens een kroegentocht in Zwolle. Gevraagd naar informatie over die kennis stond de Litouwer met de mond vol tanden; meer dan een voornaam kon hij niet geven.
De Litouwer gaf ook aan dat hij nooit eerder een inbraak pleegde, maar dat werd tegengesproken door zijn strafblad. Hij werd zes dagen na zijn aanhouding in het zuiden van het land veroordeeld wegens een eerder gepleegde inbraak. De advocate van de Litouwer pleitte voor vrijspraak van twee inbraken. Volgens haar mist het bewijs dat de man die pleegde. De rechtbank wijst over twee weken vonnis.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.